СЕМАНТИЧНІ ПРОЦЕСИ ВСЕРЕДИНІ АНГЛІЙСЬКОЇ ТЕРМІНОСИСТЕМИ БІОТЕХНОЛОГІЇ

Автор(и)

  • Леся Рогач

Ключові слова:

термін біотехнології, загальновживане значення, терміносистема, сема, термінологізація, термінологічне значення, полісемія, синонімія

Анотація

Статтю присвячено аналізу семантичних процесів всередині англійської терміносистеми біотехнології. Мета дослідження полягає у визначенні та описі спеціальних значень англійських термінів біотехнології у порівнянні зі словами загальновживаної мови та термінами інших наук, а також аналізі термінологічної синонімії і полісемії. Мовний матеріал склали англійські терміни біотехнології зі спеціальним тлумаченням, що були вибрані з термінологічних словників, а також загальновживаними значеннями для вивчення процесів, що пов’язують цю термінологію із загальновживаною мовою.

Аналіз дозволив виявити, що певна кількість термінів у англійській термінології біотехнології утворилася шляхом термінологізації загальновживаних одиниць. Співвідношення спеціальної та загальновживаної лексики вивчаємо за допомогою виділення спільних семантичних ознак, тобто сем. У процесі аналізу було виявлено існування синонімічних термінів у досліджуваній терміносистемі.

Посилання

Aлієва O. Спільний інваріантний компонент: формування семантичної та концептуальної структури терміна. Сучасні дослідження з іноземної філології 13 (2015): 269-273.

Канделаки Т. Л. Семантика и мотивированность терминов. Москва, 1977. 167с.

Лейчик В. М. Терминоведение: предмет, методы, структура. Москва. 2007. 256с.

Никитина С. Е. Семантический анализ языка науки: на материале лингвистики. Москва. Книжный дом ЛИБРОКОМ, 2010. 146с.

Hjorland B. Synonymy (equivalence relation). London: Routledge, 1997.232р.

Lyons John. Synonymy. Camridge: Cambridge University Press, 1977.246р.

Rohach L.V. Semantic way of term formation in English nd Ukrainian legal terminology. Сучасні дослідження з іноземної філології 15 (2017): 133 – 138.

Rohach L.V. The main problems of terminology and special text translation: manual. Uzhhorod, 2012. 56р.

Collin S. Dictionary of Science and Technology. London: A & C Black, 2007.

Longman Dictionary of Contemporary English. Longman Group Ltd, 2000.

Merriam-Webster. Webster’s New Dictionary of Synonyms. U.S.A. Mass. Springfield: Merriam-Webster, 1984.

Zaid A. Glossary of biotechnology and genetic engineering. Zaid A., Hughes H., Porceddu E., Nicolas F. [Electronic publication] http://www.fao.org/3/ax3910e.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-05 — Оновлено 2022-09-26

Версії