НЕПОРОЗУМІННЯ МІЖ КУЛЬТУРАМИ: АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ

Автор(и)

  • М. Фабіан Ужгородський національний університет

Ключові слова:

неправильне спілкування, міжмовна комунікація, міжкультурна комунікація, непорозуміння, лінгвальні та екстралінгвальні чинники, вербальна і невербальна комунікація

Анотація

Стаття торкається актуальних проблем, пов’язаних із різними видами неправильного спілкування, яке за певних умов виникає в процесі або як результат неуспішної міжмовної та міжкультурної комунікації. Значна увага приділяється теоретичним питанням розуміння сутності міжкультурного спілкування, його специфіці, основним факторам виникнення непорозумінь, в основі яких лежать як лінгвальні, так і екстралінгвальні чинники. Предметом розгляду виступають вербальна та невербальна комунікація, де часто виникають неправильні тлумачення слів, їхніх значень, стійких словосполучень, жестів, вимови, міміки, поведінки тощо. Усе це в кінцевому рахунку призводить до неправильного спілкування, яке негативно позначається на повсякденному житті та діяльності людей, їхньому сприйнятті об’єктивної дійсності, вмінні співпрацювати й налагоджувати різного роду контакти як у своєму соціумі, так і в межах інших суспільних об’єднань, середовищ, суспільства в цілому. Наслідками неправильної міжкультурної та міжмовної комунікації можуть бути різного роду суперечки, конфлікти, протистояння, непорозуміння, насильство, воєнні дії, злочини і т.п.

Посилання

Novinger, T. Intercultural Communication: A Practical Guide. Austin, 2001.

Okun, B.F., Fried, J., Okun, M. L. Understanding Diversity. A Learning- as- practice Primer. Pacific Grove, 1999.

Wardhaugh, R. An Introduction to Sociolinguistics. USA: Blackwell Publishing, 2005.

Rosenberg, Sarah. «Face». Beyond Intractability. Conflict Information Consortium, University of Colorado, Boulder. February 2004. http://www.beyondintractability.org/essay/face. 18.06.2018.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-05