СЕМАНТИКА ДІЄСЛІВ СЕРЕДНЬОГО СТУПЕНЮ ПОЛІСЕМІЇ, ЩО ДЕТОНУЮТЬ КОНФЛІКТНІ ДІЇ В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ

Автор(и)

  • Оксана Мигалець Ужгородський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.24144/2617-3921.2020.18.91-100

Ключові слова:

лексична семантика, конфліктні дії, формалізований аналіз, семний склад, якісні та кількісні характеристики

Анотація

Лінгвісти усього світу дотримуються думки, що в даний час лексична семантика є найбільш продуктивною основою для всебічного вивчення мовного змісту, без якого визначена мовна система не може бути адекватно представлена в цілому. Семантика визначається як вивчення слів та їхніх значень. Зростаючий інтерес до вивчення мовних одиниць у семантично об’єднаній групі можна пояснити тим, що лише ретельно зібраний та систематизований мовний матеріал дає можливість вирішити цілий спектр найбільш значущих питань. Саме тому ця стаття присвячена дослідженню групи дієслів із середнім ступенем полісемії на позначення конфліктних дій, які займають важливе місце в системі англійської мови. Конфліктні дії класифікуються за видами та формами вираження, але найбільш чітко їхня багатогранність виявляється за допомогою формалізованого дослідження. На основі методики формалізованого аналізу лексичної семантики виявлено їхні кількісні та якісні характеристики. Крім того, розкрито як спільні, так і відмінні риси семантики мовних одиниць у досліджуваній мові. На цій основі висвітлено лексичну семантику дієслів на позначення конфліктних дій та їхній семний склад в сучасній англійській мові. Семантичний аналіз дієслів із середнім ступенем полісемії на позначення конфліктних дій в сучасній англійській мові дає підставу розглядати досліджуваний фрагмент лексики як певну семантичну структуру, елементи якої розташовані ієрархічно в їхніх різноманітних відношеннях як між собою, так і з іншими словами. У свою чергу, конфліктні дії, що базуються на протилежних цілях, інтересах, типах поведінки людей та соціальних груп, що супроводжуються негативними психологічними проявами, є привабливим об’єктом психологічного, соціологічного та лінгвістичного аналізу. Крім того, не секрет, що конфліктні дії – це постійні «супутники» людини, що супроводжують її з першого до останнього дня життя. Життя включає «вічні» проблеми між керівником і підлеглими, спільне проживання людей різних характерів, інтересів та поглядів на життя. Таким чином, на цьому рівні виникають конфліктні дії, що зіштовхують нас з такими явищами, як терор, страйк, війна, суперечка тощо.

Посилання

Andreichuk N. I., Babeliuk O. A. Contrastive lexicology of English and Ukrainian languages: theory and practice : textbook. Kherson : Publishing House “Helvetica”, 2019. 236 p.

Іваненко Н. В. Системно-структурна організація лексико-семантичного поля добро в українській та англійській мовах. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія “Лінгвістика”. Херсон : ХДУ, 2007. Вип. 5. С. 60—64.

Фабіан М. П. Етикетна лексика в українській, англійській та угорській мовах. Ужгород : Інформаційно-видавниче агентство «ІВА», 1998. 256 с.

Фабіан М. П. Семантика мовного етикету : новий підхід до її вивчення. Сучасні дослідження з іноземної філології. Ужгород, 2014. Вип. 12. С. 7—13.

Fabian M. Interdisciplinary approach to cross-language and cross-cultural communication studies. Сучасні дослідження з іноземної філології. Ужгород : ДВНЗ «УжНУ», 2019. Вип. 17. С. 9—16.

Simpson, John, Edmund Weiner, ed. Oxford English Dictionary. Vol. 1–20. Canada : Oxford UP, 1989.

Soroka T. Methodology of contrastive typological investigation of the Ukrainian, English and French axionomens. Теоретичні й прикладні проблеми сучасної філології. Слов’янськ, 2019. Вип. 9, ч. І. С. 56—62.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-05