Формування іншомовної компетенції в майбутніх економістів на заняттях з іноземної мови за професійним спрямуванням

Автор(и)

  • Анна Брутман Національний університет «Запорізька політехніка»
  • Тетяна Наумчук Національний університет «Запорізька політехніка»

DOI:

https://doi.org/10.32782/2617-3921.2021.19.194-201

Ключові слова:

іншомовна компетенція, студент економічного профілю, заклад вищої освіти, іноземна мова за професійним спрямуванням

Анотація

Незважаючи на значний науковий інтерес до проблем професійної підготовки фахівців у закладах вищої освіти, питанням формування іншомовної компетентності у студентів економічного профілю на заняттях «Іноземна мова за професійним спрямуванням» не приділено належної уваги, що зумовлює актуальність дослідження. Мета статті полягає в розкритті особливостей та умов формування професійної компетентності майбутніх економістів у процесі опанування іноземної мови за професійним спрямуванням. Об’єкт дослідження – процес професійної підготовки майбутніх економістів. Предмет дослідження – науково-методичні засади формування іншомовної компетентності в майбутніх економістів на заняттях з іноземної мови за професійним спрямуванням. Для досягнення мети використано теоретичні (аналіз, узагальнення, систематизація, зіставлення різних поглядів на досліджувану проблему, моделювання) та емпіричний (спостереження) методи. У нашому дослідженні іншомовну компетентність майбутніх економістів визначено як інтегративну системно-ціннісну та особистісно-професійну якість, що базується на спеціальних іншомовних знаннях та вміннях, ціннісному ставленні до майбутньої професійної комунікативної діяльності в усній та письмовій формах на різноманітну загальну й професійну (економічну) тематику. Вагоме місце у процесі іншомовної підготовки майбутніх економістів займає інтеграція методів навчально-професійної діяльності (презентації, проблемного навчання, ділових ігор, тренінгові вправи, кейс-метод). Вагому роль відіграє взаємодія форм освітнього процесу під час опанування іноземної мови за професійним спрямуванням, що передбачає поєднання традиційних форм професійної та мовної підготовки майбутніх економістів у закладі вищої освіти з інноваційними підходами до організації освітнього процесу. Перспективи подальшого дослідження іншомовної компетентності полягають у розробці моделі формування іншомовної професійної компетентності на основі застосування змішаного навчання на заняттях з іноземної мови за професійним спрямуванням.

Посилання

Авраменко М.М. Іноземна мова як засіб формування професійної компетентності майбутніх економістів. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2009. Вип. 132. С. 393–397.

Борова Т.А. Формування іншомовної компетентності в майбутніх економістів як чинник підвищення якості їхньої професійної підготовки. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2013. Вип. 28. С. 448–455.

Ізмайлова О.А. Формування іншомовної комунікативної компетенції як структурного компоненту комунікативної культури студентів мовних ВНЗ. Викладання мов у вищих навчальних закладах освіти. 2010. № 17. С. 66–72.

Концепція розвитку економічної освіти в Україні. URL : https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v12_7290-03#Text.

Манжос Е. Формування професійної компетенції майбутніх економістів у процесі вивчення іноземної мови. European humanities studies: State and Society. Issue 1(І), 2019. С. 118–129.

Михайленко Л.А. Проблема розвитку іншомовної професійної компетентності лікарів у системі післядипломної медичної освіти. Професійна освіта: методологія, теорія та технології: зб. наук. праць. / редкол.: І.І. Доброскок (голов. ред.) та ін. Київ, 2017. Вип. 6. С. 1–15.

Тарнопольський О.Б. Методика навчання англійської мови на 2 курсі технічного ВНЗ. Київ : Вища школа, 1993. 167 с. С. 31.

Чернявський Б.Р. Зарубіжний та вітчизняний досвід формування іншомовної компетентності майбутніх економістів. Вісник Запорізького національного університету. 2018. № 1(30). С. 139–146.

Чернявський Б.Р. Науково-методичні засади формування іншомовної компетентності у майбутніх економістів в процесі інтегрованого навчання. Colloquium-journal. 2020. № 1(67). С. 68–71.

Чернявський Б. Р. Формування іншомовної компетентності у майбутніх економістів у процесі інтегрованого навчання : автореф. кан. пед. наук : 13.00.04. Запоріжжя, 2021. 21 с.

Ярощук І. Теоретичні аспекти формування комунікативної компетентності як основи підготовки майбутніх економістів до іншомовного спілкування. Studia Methodologica. 2011. Вип. 31. С. 49–53.

Равен Дж. Компетентность в современном обществе: выявление, развитие и реализация. Москва : Когито-Центр, 2002. 396 с.

Тенищева В.Ф. Интегративно-контекстная модель формирования профессиональной компетенции : автореф. дис. …д. пед. наук : 13.00.01. Москва, 2008. 44 с.

Irsaliyeva M. A., Xidirova Z. P., Agzamova Z. I., Amirova A. T. Defining communicative competence in teaching a foreign language. Journal of Critical Reviews. Vol. 7, Issue 5, 2020. P. 278–281.

Lasagabaster D. Foreign Language Competence in Content and Language Integrated Courses. The Open Applied Linguistics Journal. 2008. Vol. 1. P. 30–41.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-09

Номер

Розділ

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ