Соціальні мережі як сучасний інструмент навчання іноземної мови

Автор(и)

  • Роман Бужиков Чорноморський національний університет імені Петра Могили
  • Вікторія Доній ВП «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв»

DOI:

https://doi.org/10.32782/2617-3921.2021.19.202-210

Ключові слова:

навчання іноземної мови, студент, інформаційно-комунікаційні технології, соціальні мережі, засоби навчання

Анотація

Сучасний освітній процес передбачає активне використання інформаційно-комунікаційних технологій, що сприяють створенню продуктивного навчального середовища між студентом і викладачем. Суб’єкти освітнього процесу закладу вищої освіти мають вільний доступ до інформаційного забезпечення, змогу оперативно передавати й отримувати знання, навчатися дистанційно, бути комунікабельним й вповні користуватися новітніми інформаційними технологіями. Електронні навчальні посібники, відеоматеріали, онлайн-тренажери, спеціалізовані навчальні платформи, програми та додатки, а також соціальних мережі є складовими частинами інформаційно-технологічного інструментарію сучасного викладача іноземної мови. Студент як активний користувач соціальних мереж може послуговуватися цими ресурсами не лише з розважальною метою, а й здобувати знання навички спілкування з іноземної мови. У статті розглянуто поняття «соціальні мережі» в контексті сучасного освітнього середовища. Визначено роль та значення соціальних мереж як додаткового інструменту навчання. З’ясовано дидактичні характеристики таких соціальних мереж, як Lang-8, Mylanguageexchange, Іnterpals, Youtube, Facebook, Instagram, TikTok. Увагу закцентовано на окремих можливостях та перевагах використання соціальних мереж сучасним викладачем. Так, платформа Lang-8 орієнтована на спілкування в текстовому форматі, вдосконалення орфографічних та пунктуаційних вмінь та покращення рівня граматики. Сервіси MyLanguageExchange, Іnterpals є ефективними інструментами для розвитку усного мовлення. У віртуальному освітньому просторі YouTube є змога закріпити й потренувати граматичні навички, поповнити словниковий запас, покращити вимову, розширити світогляд. Добираючи оригінальні завдання, унікальне мовне середовище можна створити в популярних мережах Instagram, Facebook, TikTok та посилити інтерес студентів до вивчення іноземної мови. Установлено, що використання соціальних мереж є ефективним інструментом вивчення іноземної мови, що прискорює процес вивчення та підвищує рівень зацікавленості в дисципліні.

Посилання

Dudeney G., Hockly N. How to Teach English with Technology. Harlow. 2007.

Hall J., Walsh M. Teacher-Student Interaction and Language Learning. Annual Review of Applied Linguistics. 2002. ʋ 22 (1). P. 186–203.

Вахула Б.Я. Соціальні інтернет-мережі, їхні функції та роль у формуванні громадянського суспільства. Вісник Львівського університету. 2012. Вип. 6. С. 312–313.

Івашньова С. Використання соціальних сервісів та соціальних мереж в освіті. Наукові записки НДУ ім. М. Гоголя. Психолого-педагогічні науки. 2012. № 2. С. 15–17.

Про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/344/2013#Text (дата звернення: 19.03.2021).

Соціальна мережа. Вікіпедія : вільна енциклопедія: веб-сайт. URL : http://uk.wikipedia.org/wiki/ Соціальна мережа. – Назва з екрана

Тишкова О. Соціальні мережі як виклик сучасності в освітньому середовищі. Вісник Інституту розвитку дитини. Сер. : Філософія, педагогіка, психологія. 2014. Вип. 34. С. 63–72.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-09

Номер

Розділ

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ