Стилістичні особливості синтаксичного плеоназму в політичному дискурсі Бориса Джонсона

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2617-3921.2023.24.16-25

Ключові слова:

типи плеоназмів, функції плеоназмів, стилістичні фігури мови, стилістичні характеристики, політичні тексти, політичні промови.

Анотація

Людина є соціальною істотою, і вона не може повністю існувати без суспільства та спілкування. Будь-яка людина постійно піддається впливу, тому що навколо нас щодня створюється і розширюється інформаційно-комунікаційне поле, з якого людина щодня може отримувати нову інформацію не за власним бажанням. Запорукою посилення впливу на людину є політичні тексти, промови, виступи, заявленою метою яких є подання інформації про політичні процеси, події, явища тощо. Поняття дискурсу є міждисциплінарним і виходить за рамки лінгвістики, а дослідження сфери його впливу перебувають у динамічному русі, відображаючи зв’язок між мовою та владою в лінгвістиці, соціології та культурі. Інтерес до нього зумовлений не тільки розвитком і посиленням впливу мовлення на аудиторію на основі комерційної реклами, ідеологічної пропаганди, а й завдяки політичним виступам. Але мовна надмірність, або багатослівність, проявляється у вживанні більшої кількості слів, ніж потрібно для вираження думки. Вона може бути викликана такими явищами як плеоназм чи тавтологія. Плеоназм і тавтологія розглядаються як синонімічні слова, проте, друге поняття є абсолютно помилковим поєднання слів, в той час як перше може розглядатися як особливий стиль автора або загальновживане кліше. Тому, актуальність даного дослідження обумовлена тим, що плеоназми або плеонастичні вислови, які є результатом зростаючого інтересу до них лінгвістів, зустрічаються в будь-яких типах ситуацій. Поки задіяна мова, вона виникає в розмовах, у друкованих ЗМІ, таких як журнали чи газети, у літературних творах, таких як романи, фільми, поезія та пісні, дискурсах. Проблема, яка постала в нашому дослідженні, полягає в тому, щоб ідентифікувати плеонастичні вирази в політичних промовах, не пропускаючи принаймні ні один плеонастичний вираз, тому що коли людина читає або слухає промови, деякі плеонастичні вирази можуть виглядати точно так, як звичайні вирази. Саме тому метою дослідження є виявлення стилістичних особливостей синтаксичного плеоназму в політичному дискурсі Бориса Джонсона.

Посилання

Абрамович С. Д. Мовленнєва комунікація. Київ: Центр навчальної літератури, 2017. 472 с.

Нарійчук М. Ф. Англомовний політичний дискурс і міжкультурна комунікація: лінгводидактичний аспект. Наукові записки. Серія «Філологічна». 2013. (№ 33). С. 109–111.

Пода Т. А. Дискурс влади та владні відносини у постсучасності: соціально-філософський аспект. Вісник НАУ. Серія: Філософія. Культурологія. 2015. Вип. № 21(1). С. 64–68.

lster Ch. H. The Accidents of Style. Good Advice on How Not to Write Badly. – St. Martin's Griffin, 2010. 304 p.

Lambert V. A., & Lambert. Qualitative Descriptive Research: An Acceptable Design. Pacific Rim International Journal Nursing Research, 2012. P. 255–256.

Lehmann C. Pleonasm and hypercharacterization. In Yearbook of Morphology. Heidelberg: Springer, 2005. P. 119–154.

Nida E.A., & Taber C.R. The Theory and Practice of Translation. Leiden: Koniklijke Brill NV, 2003.

Oxford Dictionary of English, 3rd Edition. Oxford University Press, 2010.

Peng F. C. C. Language in the Brain: Critical Assessments. London: Continuum International Publishing, 2005.

Plett H. F. Pleonasm. In Encyclopedia of Rhetoric. England: Oxford University Press, 2006.

Prime Minister Boris Johnson’s message to the people of Ukraine and russia:

February 2022. URL: https://www.youtube.com/watch?v=dY6a5b9vfv4 (дата звернення: 12.09.2022).

Prime Minister's speech in Poland on the russian invasion of Ukraine: 1 March 2022. URL: https://www.gov.uk/government/speeches/prime-ministers-speech-in-poland-on-the-russian-invasion-of-ukraine-1-march-2022 (дата звернення: 19.09.2022).

Prime Minister's statement to the House of Commons on Ukraine: 24 February 2022. URL: https://www.youtube.com/watch?v=twt6SXwglII (дата звернення: 26.09.2022).

Russell J., & Cohn R. Pleonasm. Edinburgh, Scotland: LENNEX Corp., 2012.

Whatley R. Elements of Rhetoric: Comprising an Analysis of the Laws of the Moral Evidence and of Persuasion, Illinois: Southern Illinois University Press, 2010.

Wit E., & Gillette M. What is Linguistic Redundancy? (Tech.). Chicago: University of Chicago, 2015.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20