Номінативне поле культурологічного концепту TEXTILE в англійській мові

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2617-3921.2023.24.95-102

Ключові слова:

концепт, структура, компонентний аналіз, польова модель, ядро, периферія.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню засобів вербалізації культурологічного концепту TEXTILE в англійській мові, вивченню його номінативного поля. Концептуалізація як один з основних напрямів когнітивних досліджень мовознавства зосереджує увагу на вивченні концепту, як ключового поняття лінгвоконцептології. Одним із складних питань цього напряму мовознавства є визначення структури концепту. В роботі розглядаємо концепт як структуру, яка представлена ядерною та периферійною зонами; визначаємо його польову модель за допомогою методів етимологічного, дефініцій ного та компонентного аналізів. Матеріалом дослідження слугували етимологічні словники англійської мови, загальні тлумачні словники англій ської мови та спеціальні словники текстильної термінології . Лексичне значення англомовної лексеми textile зазнало вагомих змін через історичний розвиток текстильної промисловості та відповідне розширення людського знання, що відобразилося на обʼємі структури концепта. Ядерна зона концепту, що вивчається, представлена трьома групами номінативних одиниць, а саме: матеріал, процес та результат. До ядерної зони включені лексеми, які є термінологічними одиницями області текстильної промисловості. Група МАТЕРІАЛ репрезентована наступними лексемами fibre, filament та yarn, група ПРОЦЕС – weaving, knitting, staple, nonwoven, manufactured, felted, crocheted та spinnable, група РЕЗУЛЬТАТ – cloth, fabric, garment, lace, embroidery, rug та waste. Периферію номінативного поля концепту ділимо на ближню та дальню. Зона ближньої периферії репрезентована нетермінологічними лексемами, спорідненими з ключовою лексемою на основі таким семантичних компонентів як перехрещення ниток та нетканий. Серед них виокремлюємо на ступні: contexture, intertexture, net, web, tissue, canvas, material, fibre, filament, yarn, cotton, bolt, thread, substance. Зона дальньої периферії представлена метафорами, утворені на основі подібності за дією, та фразеологізмами, наприклад, peaceweaver, fate-weaver, word-weaver.

Посилання

Джеріх О. С. «Концепт» у сучасній когнітивній лінгвістиці та лінгвокультурології: поняття та структура. Типологія мовних значень у діахронічному та зіставному аспектах. 2018. Випуск 35–36. С. 61–68.

Ковальова К. О. Мотивуючі ознаки лінгвокультурологічного концепта TEXTILE в англійській мові. Записки з романо-германської філології. 2022. Випуск 1 (48). С. 33–40.

Плотнікова Н. Алгоритм аналізу лінгвокультурного концепту. Studia Ukrainica Posnaniensia. 2013. Випуск 1. С. 165–170.

Полюжин М. М. Поняття, концепт та й ого структура. Науковий вісник Східноєвропей ського національного університету імені Лесі Украї нки. 2015. Вип. 4. С. 214–224.

Селіванова О. О. Актуальні напрями сучасної лінгвістики. К., 1999. 148 с.

Селіванова О. О. Сучасна лінгвістика: напрями та проблеми: Підручник. Полтава: Довкілля-К, 2008. 712 с.

Словник української мови: в 11 томах. Том 10, 1979.

Lakoff G., Johnson M. Metaphors We Live By. Chicago: University of Chicago Press. 1980. 242 p.

Cambridge Dictionary URL: https://dictionary.cambridge.org/

Collins Online Dictionary URL: https://www.collinsdictionary.com/

Dictionary of Fiber and Textile Technology. Kosa, 7th edition, 1999. 258 p.

Longman Dictionary of Contemporary English URL: https://www.ldoceonline.com/

Louis Harmuth Dictionary of Textiles. Fairchild publishing company,

New York, 1915. 175 p.

Online Oxford dictionary URL: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/

Webster’s Dictionary URL: https://www.merriam-webster.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21