Тема «батька і сина» у оповіданні І. Чендея «Чайки летять на Схід» у контексті світової літератури

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2617-3921.2023.24.205-218

Ключові слова:

новела, жандарми, розстріл, батько і син, партизани, закарпатець.

Анотація

Тема батька і сина у світовій літературі є досить популярною і зустрічається у різних національних літературах і в різні часи. Уже в давніх текстах знаходимо сюжет про поєдинок батька і сина, котрий завершується вбивством одного або іншого. Такий поєдинок змальовується у міфах, казках, баладах, історичному епосі. Можливо, найбільш відомим зразком такого поєдинку батька і сина, і, зокрема, батьковбивства, є давньогрецький міф про царя Едипа, наведений Зігмундом Фройдом як ілюстрація до розкриття однойменного комплексу (комплексу Едипа). З іншого боку, у літературі зустрічається змалювання нормальних, сповнених взаємної любові стосунків батька і сина (синів)… Особливо популярною є тема материнської любові до дитини (часто жертовної, іноді гіпертрофовано жертовної, а також деспотичної і гіперопікуючої, як у «Синах і коханцях» Г. Д. Лоуренса тощо). Відомим зразком самовідданої сліпої любові батька до своїх егоїстичних доньок є роман Оноре де Бальзака «Батько Горіо». Наша літературна розвідка висвітлює новелу І. Чендея «Чайки летять на Схід», темою якої є змалювання жорстокого розстрілу угорськими жандармами батька і маленького сина за співпрацю з партизанами.
Перед нами подібний до гемінгуеївського «телеграфний стиль», де майже немає епітетів, немає оцінок та проявів ставлення оповідача до описаних подій, є, здається, тільки холодна фіксація фактів: дії, слова, кілька штрихів для змалювання місця події… Або, що буде ще більшою правдою – перед нами давно знайомий письменнику простий і сильний стиль Давнього Заповіту. Ті самі прості слова, без епітетів та метафор, без барвистості та словесних прикрас, без словесних трюків. Але саме простота прози робить цю новелу сильною і надзвичайно експресивною.
Усе, що ми бачимо, усе, на чому акцентує увагу письменник – це турбота батька про сина. Здається, він уже нічого і не помічає навколо, він зосереджений тільки на почуттях сина, хоче огорнути його своєю любов’ю, вберегти від страху, живе ці останні хвилини тільки ним. Ось цим зразком високого альтруїзму, цим змалюванням самовідданої батьківської любові до сина і залишається сьогодні новела «Чайки летять на Схід», шедевром високої літератури.

Посилання

Біблія. https://web.archive.org/web/20161017140723/http://bibliya.in.ua/index. php/site/index

Жулинський М. Іван Чендей: художнє формування національного образу світу Cучасні проблеми мовознавства та літературознавства. Випуск 11. Творчість Івана Чендея в загальноукраїнському літературному контексті. Матеріали Всеукраїнської наукової конференції 14–16 травня 2007 року. Ужгород : Вид-во «Говерла», 2007. С. 11–13.

Ігнатович О. Реконструкція біблійної легенди у новелі "Чайки летять на схід" Івана Чендея. Сучасні проблеми мовознавства та літературознавства. 2014. Вип. 19. С. 150–154.

Косідовський З. Біблійні оповіді. К. : Видавництво політичної літератури України. 1978. 392 с.

Марко В. Уроки Івана Чендея. До 85-річчя від дня народження Cучасні проблеми мовознавства та літературознавства. Випуск 11. Творчість

Івана Чендея в загальноукраїнському літературному контексті. Матеріали Всеукраїнської наукової конференції 14 – 16 травня 2007 року. Ужгород : Вид-во «Говерла», 2007. С. 127–130.

Нариси історії Закарпаття: У двох томах. / за ред. І. Гранчака, Е. Балагурі, І. Грицака, В. Ілька, І. Попа. Ужгород, 1993. Т. 2. 663 с.

Рошко М. Достоїнства і недоліки «Антології закарпатського оповідання ХХ століття» Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія. 2003. № 7. C. 120–122.

Федака Д. Іван Чендей Письменники Срібної Землі. Ужгород : КП «Ужгородська міська друкарня», 2006. С. 325–332.

Ходанич П. Творчість Івана Чендея у контексті прози Закарпаття другої половини ХХ століття. Cучасні проблеми мовознавства та літературознавства. Випуск 11. Творчість Івана Чендея в загальноукраїнському літератукрному контексті. Матеріали Всеукраїської наукової конференції 14–16 травня 2007 року. Ужгород : Вид-во «Говерла», 2007. С. 175–180.

Чендей І. Чайки летять на Схід. Закарпатське оповідання ХХ століття. Антологія. Ужгород : вид-во «Закарпаття», 2002. С. 500–501.

Чендей І. Щоденники (в 2-х книгах). Ужгород : Вид-во «РІК-У», 2021. Кн. 1. 639 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21