ДИСКУРС ЯК СУЧАСНА ЛІНГВІСТИЧНА ПЛАТФОРМА КОМУНІКАТИВНОЇ ІНТЕРАКЦІЇ ТЕОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Автор(и)

  • М. Федишин Ужгородський національний університет

Ключові слова:

комунікативний процес, феномен, теологічний дискурс, категорія, система

Анотація

Стаття присвячена дослідженню основних аспектів для розуміння дискурсу і його ролі в сучасному лінгвістичному суспільстві. Розглянуто дискурсивні категорії, розроблені Н.К. Кравченко та зроблена спроба охарактеризувати теологічний дискурс згідно з вказаними категоріями. Аналіз дискурсу виконано з огляду на те, що він може функціонувати незалежно від усних чи писемних «носіїв» інформації, а також переплітатися з ними і бутиневід’ємним складником комунікативного повідомлення. Теологічний процес вважаємо специфічним дискурсивним маршрутом, що веде нас до пізнання Божественних істин, які отримує і передає теолог комунікативній спільноті. Результати показують, що теологічний дискурс є особливим видом інституційного типу дискурсу, що виконує функції дискурсивних категорій, виокремлених загальною теорією дискурсу. Проте, вважаємо, що існує ще багато інших дискурсивних моментів (ознак, категорій тощо) на позначення сутності теологічного дискурсу. Саме в цьому вбачаємо перспективи наших подальших розвідок.

Посилання

Коваль Т. Дискурс як соціолінгвальне явище сучасного медіапростору. Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер.: Лінгвістика. Вип. 21. 2014. С. 176-280.

Корольов І.Р. Поняття дискурсу в сучасному мовознавстві: визначення, структура, типологія. Studia Linguistica. Вип. 6. 2012. С. 285–305.

Кравченко Н. К. Таксономія категорій дискурсу в сучасному дискурс-аналізі. Вісник КНЛУ. Серія Філологія. Том. 17. №1. 2014. С. 77–83.

Куранова С.І. Дискурс-аналіз як інтегрований комунікативно орієнтований метод у лінгвістиці. Національний університет “Києво-Могилянська академія”. 2011. С. 253–263.

Малікова О.В. Дискурси християнської лінгвокультури в контексті співвідношення і розмежування. Проблеми семантики, прагматики та когнітивної лінгвістики. Вип. 21. 2012. С. 335–341.

Новая философская энциклопедия: в 4 тт. / под редакцией В. С. Стёпина. М.: Мысль. 2001.

Федишин М.І. Теологія і п’ятидесятницьке вчення: сутність, основні аспекти та підходи до її аналізу. Закарпатські філологічні студії. Вип. 3. 2018.

Философия: Энциклопедический словарь. – М.: Гардарики. Под редакцией А. А. Ивина. 2004.Web. 28 July 2018.

Cameron, Deborah. Working with Spoken Discourse. SAGE Publications: London, 2001. 216 p. Print.

Discourse as Structure and Process. Discourse Studies: A Multidisciplinary Introduction. Volume 1. / edited by prof. Teun A. van Dijk. SAGE. 1997. 355 p. Print.

Van Dijk, Teun Adrianus. Ideology: A Multidisciplinary Approach. London: Sage. 1998. 365 p. Print.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-05