Тандем-технології як інноваційні технології навчання іноземних мов

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2617-3921.2023.24.317-325

Ключові слова:

інноваційні технології, тандем-технології, навчання іноземних мов, дидактичні принципи, переваги тандем-технології, тандемне спілкування.

Анотація

Стаття є дослідженням особливостей тандем-технології як інноваційних технологій навчання іноземних мов. Однією з основних цілей вивчення іноземних мов є формування у підростаючого покоління комунікативної компетенції, яка досягається через розвиток всіх аспектів мовленнєвої діяльності, таких як читання, говоріння, письмо та аудіювання. І однією з важливих інноваційних технологій яка максимально сприяє її розвитку та стимулює потребу учнів в самоосвіті є тандем технології. Саме тому метою статті є висвітлення актуальних питань реалізації такої сучасної інноваційної освітньої технології як тандем-технології під час навчання іноземних мов. Наголошено, що увага до тандем-технологій сьогодні пов’язана з швидким розвитком інформаційно-комунікаційних технологій, які дозволяють віртуальне спілкування іноземною мовою в будь-який час і в будь-якому місці, роблять вивчення іноземних мов легким, природним і захопливим. Зазначено, що у методиці навчання іноземних мов окреслено особливості тандем-технології та названо три базові принципи їх використання: не змішування мов; взаємність навчання; навчальна автономія. Також виокремлено дидактичні принципи тандем-технології пов’язані з дистанційною освітою: принцип комплексного використання мультимедійних засобів; принцип інтерактивності; принцип нелінійності; принцип інформаційної ємності; принцип гуманізації навчання із застосуванням ІКТ. Відмічено, що процес тандемного спілкування включає п’ять етапів, починаючи від пошуку потенційних учасників для організації тандемного навчання до реального спілкування за умов можливості реалізації. Враховуючи методику і специфіку навчання іноземної мови, відзначено ключові переваги застосування тандем-технології навчання іноземної мови, а також відмічено і недоліки цієї технології. Відзначено, що впровадження тандем-технології у процес навчання іноземних мов суттєво урізноманітнює процес навчання та покращує його ефективність.

Посилання

Бакуліна Н. Тандем-метод у багатомовному навчанні. Методи навчання української мови: сучасний контекст: збірник матеріалів круглого столу, присвяченого пам’яті члена-кореспондента НАПН України, доктора педагогічних наук, професора Біляєва Олександра Михайловича 25 березня 2021 р.. Київ: Педагогічна думка, 2021. С. 5–7.

Богданець-Білоскаленко, Н., Фідкевич О. Роль тандем-методу у формуванні багатомовності учнів і учениць закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин. Acta Pedagogiсa Volynienses. 2023. № 1. С. 50–58.

Жукевич І. Технології навчання іноземній мові в тандемі студентів немовних закладів вищої освіти. Актуальнi питання гуманiтарних наук. 2020. Вип. 2 (27). С. 226–230.

Забіяка І. М. Модель формування міжкультурної компетенції майбутніх фахівців технічного профілю на основі тандем-методу. Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія». 2022. Вип. 13 (81). С. 131–135.

Лагодзінська В. С. Традиційні й інноваційні методи навчання іноземних мов. Ресурсно-орієнтоване навчання у вищій школі: проблеми, досвід, перспективи: матеріали всеукраїнської наук. – практ. Інтернет-конф.

–26 лютого 2016 р. Полтава: АКУП ПДАА, 2016. 229–232.

Методика навчання іноземних мов і культур: теорія і практика: підручник для студ. класичних, педагогічних і лінгвістичних університетів / Бігич О. Б. та ін.; за. ред. С. Ю. Ніколаєвої. Київ: Ленвіт, 2013. 590 с.

Шевченко О. Інноваційні підходи у викладанні іноземних мов. Проблеми сучасної філології: лінгвістика, літературознавство, лінгводидактика. 2014. Вип. 7. C. 125–127.

Little D., Lewis T., Walker L. Autonomous language learning in tandem. Sheffield: Academic and Electronic Press. 2003. P. 145–156.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21

Номер

Розділ

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ