Методика формування професійно-орієнтованої компетентності в діалогічному мовленні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2617-3921.2023.24.345-353

Ключові слова:

методика, професійно-орієнтована, компетентності, діалогічне мовлення, майбутні фахівці, комунікація, професійна ситуація.

Анотація

У сучасному суспільстві володіння професійною іноземною мовою набуває все більшого значення. Соціально-економічні зміни в Україні призводять до розширення простору комунікації, що сприяє посиленню міжнародної співпраці. Підготовка висококваліфікованих фахівців у різних галузях діяльності має відбуватися з урахуванням загальноєвропейських тенденцій, зокрема за умови інтеграції України у Європу. Знання професійно-орієнтованої іноземної мови необхідне всім фахівцям усіх сфер життєдіяльності, адже в умовах глобалізації змінюються соціально-трудові відносини і стан ринку праці. Розширення та поглиблення співпраці, розвиток зв’язків з іноземними партнерами потребують спілкування іноземною мовою на міжнародному рівні. Студенти повинні знати професійну лексику, вміти виступати на ділових переговорах та зустрічах, мають поводитись належним чином у певних професійних ситуаціях, реагувати на складні питання, сприймати точку зору співрозмовника, пристосовуватися до змін, які відбуваються під час діалогу, виконувати низку функцій, в залежності від виду діалогу та використовувати професійні кліше іноземною мовою. Крім того, сучасний стан ринку праці висуває складні завдання щодо більш ефективного міжнародного спілкування та обміну досвідом, збільшення мобільності, легшого доступу до інформації та більш глибокого взаєморозуміння під час ведення професійного діалогічного мовлення. Сучасна професія передбачає не лише реалізацію класичних методів, але й підлаштовування до умов сучасного соціуму. Міжгалузеве партнерство та співпраця, ведення переговорів та супровідної ділової документації вимагає володіння професійною компетентністю іноземною мовою, без чого неможливе ведення ділового спілкування. Отже, у процесі навчання майбутніх фахівців слід приділяти особливу увагу іноземним реплікам, подаланню труднощів у побудові діалогів, формуванню лаконічних іноземних професійних висловлювань, послідовності у викладенні думок.

Посилання

Барабанова Г. В. Методика навчання професійно-орієнтованого читання в немовному ВНЗ. Київ, Інкос, 2005. 101 с.

Горелова Л. М. Формування англомовної лексичної компетенції у студентів-економістів. Наукові праці Миколаївського державного гуманітарного університету ім. Петра Могили комплексу «Києво-Могилянська академія». Серія: Педагогічні науки. 2008. Т. 97, вип. 84. С. 101–104.

Дьячкова Я. О. Формування професійно спрямованої англомовної компетентності у говорінні майбутніх правознавців. Дис. канд. пед. Наук. Київ, 2014. 221 с.

Медведчук А. В. Відбір та організація матеріалу для формування англомовної професійно орієнтованої компетентності в діалогічному мовленні майбутніх менеджерів з адміністративної діяльності. Вісник Національного авіаційного університету. Педагогіка. Психологія. Національний авіаційний університет. Київ, 2018. Вип. 1 (12). 114 с. С. 67–72.

Павленко В. В. Методи проблемного навчання. Нові технології навчання. 2014. Вип. 81. С. 75–79.

Технологія відбору навчальних матеріалів з метою організації навчання майбутніх філологів писемного двостороннього перекладу. Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна». 2011. № 3. С. 150–152.

Abbot G., Wingard P. The Teaching of English as an International Language. A Practical Guide. London: Collins, 1981.

Bachman L. Fundamental considerations in language testing. Oxford. Oxford Univ. Press, 1990. 408 p

Byrne D. Teaching Oral English. London: Longman, 1986. 140 p.

Harmer J. How to Teach English. Essex: Longman, 1998.

Lewis M., Hill J. Source Book for Teaching English as a Foreign Language. London: Heinemann, 1991. 135 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21

Номер

Розділ

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ